Fermierii în vârstă de până la 40 de ani au la dispoziție o nouă sesiune în care pot concesiona, fără licitație, terenuri în suprafață de cel mult 50 ha, din administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS). Sesiunea se încheie pe 29 ianuarie și este valabilă pe raza județelor Alba, Gorj, Ialomița, Neamț, Satu Mare, Timiș, Teleorman și Vâlcea.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că Agenția Domeniilor Statului a demarat cea de-a doua sesiune în care se pot înscrie tineri cu studii de specialitate în domeniul agricol, cu condiția să înființeze o fermă pe terenul respectiv.
Persoanele interesate pot depune solicitări la sediul ADS sau pe adresa de e-mail a instituției, până la data de 29 ianuarie.
Conform MADR, suprafețele de teren disponibile pentru contractare, precum și modul de desfășurare a procedurii se regăsesc pe site-ul Agenției Domeniilor Statului, www.domeniilestatului.ro. În total, suprafața oferită spre concesionare este de aproape 1.400 de hectare.
Prima sesiune a avut loc în perioada 26 octombrie – 6 noiembrie 2020 și a pus la dispoziție terenuri în șase județe: Călărași, Dolj, Dâmbovița, Galați, Satu Mare și Hunedoara, pe 27 noiembrie având loc semnarea primului contract de concesionare.
Schimbarea legislativă care ar oferi în plus 177.000 de hectare
Peste 177.000 de hectare nu sunt în prezent înscrise în cartea funciară, ceea ce înseamnă că nu pot fi arendate ori concesionate. Astfel, statul nu-și poate încasa redevența iar tinerii fermieri nu pot beneficia de ele.
În prezent este în lucru o inițiativă legislativă ce ar permite ca ADS să poată încheia contracte de concesiune și să întocmească inventarul bunurilor care formează domeniul public, în vederea concesionării, fără înscrierea în sistemul de cadastru și cartea funciară.
Derogarea ar fi în vigoare până la finalizarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023, respectiv până pe 31 decembrie 2023.
La momentul cererii de concesiune de către persoanele până în 40 de ani, terenurile nu trebuie să facă obiectul unor litigii, a unor cereri de reconstituire a dreptului de proprietate și trebuie să fie libere de orice alte sarcini.